Czekoladki daktylowe ?>

Czekoladki daktylowe

Tym razem trochę słodkości, ale… bez użycia cukru, mocno schłodzone, w sam raz na letnie upały zamiast lodów 😉

Składniki:

  • ok. 150 g daktyli
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 3 łyżki ciemnego, gorzkiego kakao
  • szczypta cynamonu

Przygotowanie:
Daktyle zalewamy wodą (tak aby poziom zakrył daktyle) i pozostawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Wodę wylewamy.
Dodajemy olej kokosowy i kakao,cynamon.
Wszystko dokładnie miksujemy za pomocą blendera.
Przekładamy do dowolnych silikonowych foremek (ja użyłam formy z dołkami o kształcie małych w babeczek, tu możecie się bawić kształtami jak kto woli i jaką ma foremkę).
Wkładamy do zamrażarki na kilka godzin (albo na noc).
Po zamrożeniu ostrożnie wyciągamy z foremek, żeby nie uszkodzić ich kształtu.
Przystrajamy świeżymi truskawkami, listkami mięty. Od razu podajemy i jemy!!! 😉

czeko

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *