Cukinia faszerowana kaszą i warzywami po wegeteriańsku ?>

Cukinia faszerowana kaszą i warzywami po wegeteriańsku

Dziś dalszy ciąg zachwytów cukiniowych, czyli innymi słowy kolejny sposób na cukinię w kuchni. Moja wersja bez laktozy, bez glutenu rzecz jasna 😉

 Składniki:

  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 5 łyżek kaszy jaglanej (wcześniej ugotowanej)
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 4 kawałki suszonych pomidorów
  • 1 jajko
  • 1 mała biała cebulka
  • listki świeżej bazylii do przystrojenia
  • sól himalajska, świeżo mielony czarny pieprz, suszone zioła prowansalskie

Przygotowanie:
Cukinię wydrążamy za pomocą łyżki układamy w formie do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i lekko posypujemy świeżo zmieloną solą himalajską.
Cebulkę kroimy w bardzo drobna kostkę. Obraną marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na grubych oczkach tarki.
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, przysmażamy cebulę po chwili wrzucamy odrobinę suszonych ziół i bazylii, kiedy zaczną pachnieć szybko dodajemy starte warzywa i wszytko mieszamy. Chwilę dusimy, aż warzywa zmiękną, na koniec dodajemy pokrojone suszone pomidory.
Przekładamy farsz z patelni, dodajemy jako i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Następnie przekładamy farsz do cukinii.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 st.C przez ok.25-30 minut.
Podajemy posypane posiekaną świeżą bazylią, smacznego!

 

cukinia1faszerowana11

Comments are closed.