Cukinia puszystym ciastem otulona :) ?>

Cukinia puszystym ciastem otulona :)

Dziś jeszcze jeden, dosyć ciekawy sposób na przepyszną sezonową, cukinię w połączeniu z bezglutenowym, bezmlecznym ciastem na wytrawnie :)

Składniki (mała, prostokątna blaszka 25×21 cm):

  • 1 szklanka mąki bezglutenowej (uniwersalna)
  • 4 jajka
  • szklanka oleju rzepakowego
  • mała cukinia
  • pół czerwonej papryki
  • mała biała cebula
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki suszonej bazylii
  • szczypta czarnego pieprzu

Przygotowanie:

  • Ciasto
    Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli na sztywno, następnie dodajemy cały czas ubijając po żółtku. Następnie dolewamy powoli olej.
    Zmniejszamy obroty do najniższych lub mieszamy łopatkami wyłączonego miksera. Dodajemy partiami mąkę zmieszaną z solą i pieprzem oraz suszoną bazylią delikatnie mieszając. Kiedy składniki całkowicie się połączą ciasto jest już gotowe.
  • Warzywa
    Plastry cukinii o grubości ok.1 cm podsmażamy na odrobinie oleju koksowego z obu stron. Następnie na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę białą cebulę i czerwoną paprykę, pod koniec dodajemy startą na tarce marchewkę.
  • Całość
    Wcześniej przygotowaną cukinię układamy na spodzie blaszki (posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia.) tak aby całkiem ją zakryła. Posypujemy rozłożoną cukinię równomiernie resztą warzyw.
    Wszystko to zalewamy ciastem, posypujemy wierzch pestkami słonecznika i dyni oraz pokrojonymi suszonymi pomidorami.
    Pieczemy w temperaturze 180 st.C, przez ok. 30 minut do momentu kiedy ciasto ładnie się zarumieni (do tzw.
     „suchego patyczka”). Podajemy na gorąco, od razu po upieczeniu 😉

 

zapienana cukinia 123 zap33

 

Comments are closed.