Chlebek gryczany z nasionami chia ?>

Chlebek gryczany z nasionami chia

Tym razem mój pierwszy, z prawdziwego zdarzenia chlebek bezglutenowy, który w końcu mi smakuje. O co trudno w przypadku „sklepowego” bezglutenowego pieczywa 😉 Połączenie 

Składniki:

  • 250 g mąki gryczanej
  • 150 g mąki kukurydzianej
  • 100 g maki ryżowej
  • 2 szklanki wody przegotowanej
  • 1 opakowanie suszonych drożdży (8g)
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 2 łyżki nasion chia
  • 2 łyżki siemenia lnianiego

Przygotowanie:
Mąkę i pozostałe składniki mieszamy w misce.
Dodajemy przegotowaną (letnia wodę).
Wszystko dokładnie mieszamy łyżką.
Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawiamy chlebek w ciepłe miejsce (można przykryć ściereczką kuchenną) do wyrośnięcia na ok.30 minut.

Pieczemy przez ok.60 minut w temperaturze 190 °C.
Upieczony chlebek studzimy na kratce. Całkiem przestudzony możemy kroić 😉

chlebek5 chlebek4

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *