Chipsy batatowe z paprykową nutą ?>

Chipsy batatowe z paprykową nutą

Łatwa przekąska, do pochrupania, ale…też świetnie sprawdzi się jako dodatek do sałatek, w ramach urozmaicenia :-)

Składniki:

  • 2 średniej wielkości bataty
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/4 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki suszonych ziół śródziemnomorskich

Przygotowanie:

Bataty dokładnie szorujemy, następnie kroimy w cienkie plastry.

Olej mieszamy z przyprawami. Plastry batatów zalewamy marynatą, dokładnie mieszamy. Pozostawiamy na parę minut.

Plastry rozkładamy na papierze do pieczenia. Pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 190 °C aż będą dobrze wysuszone (Czas pieczenia zależy od grubości plastrów batatów więc im cieńsze tym krócej pieczemy, trzeba ich dobrze pilnować! Bo łatwo mogą się przypalić!). Chipsy gotowe! :-)

chipsy2

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *