Burgery z czarnej fasoli, komosy ryżowej i kukurydzy ?>

Burgery z czarnej fasoli, komosy ryżowej i kukurydzy

Dziś w bardzo jesiennej scenerii królują burgery z czarnej fasoli, kukurydzy i czerwonej papryki. Mniam! Do kanapki w sam raz! 😉 

Składniki:

  • ok. 120g komosy ryżowej
  • 1 łyżka mąki ryżowej
  • puszka czarnej fasoli
  • 4 łyżki kukurydzy
  • pół czerwonej papryki czerwonej
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • suszona kolendra, sól himalajska, pieprz czarny

Przygotowanie:
Komosę gotujemy w wodzie, w proporcji 1:2, aż całkiem wchłonie wodę (będą wystawać białe „ogonki”).
Cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na oleju kokosowym. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę.
Do miski dodajemy odsączoną, wypłukaną czarną fasolę, kukurydzę i przesmażoną cebulę, czosnek i paprykę.
Wszystko zagniatamy tłuczkiem do ziemniaków (można też ręką, bo składniki nie muszą być bardzo mocno zgniecione).
Dodajemy ugotowaną komosę, mąkę ryżową i jajko. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku.

Formujemy kotlety, za pomocą łyżki lub rąk, lekko spłaszczając układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku przez ok.15-20 w temperaturze 190 st.C.

burger4

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *