Bezglutenowe świąteczne pierniczki ?>

Bezglutenowe świąteczne pierniczki

Dziś przepis na świąteczne pierniczki a wraz z nimi przesyłam najserdeczniejsze życzenia.
Spokojnych, rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia i oczywiście samych pyszności na świątecznym stole 😉

Składniki:

  • 100 g mąki ryżowej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 2 jajka
  • 300g mąki gryczanej
  • 6 łyżek miodu
  • 80g margaryny
  • 100g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 przyprawa do piernika
  • szczypta soli

Przygotowanie:
Wszystkie suche składniki mieszamy w misce.
Margarynę rozpuszczamy z miodem i cukrem.
Następnie dodajemy do suchych składników, wbijamy jajka i dokładnie zagniatamy.
Kiedy ciasto ciężko się wyrabia i nie staje się lepkie można dodawać po łyżce wody aż uzyskamy gładkie i lepkie ciasto.
Ciasto schładzamy w lodówce przez minimum 1 godzinę (ja zazwyczaj zostawiam na całą noc w lodówce a pierniczki piekę na drugi dzień) 😉
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok.3mm i wykrajamy foremkami gwiazdki.
Ciastka „gwiazdki” układamy na blaszce włożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku przez 7-8 minut w temperaturze 180°C.
Studzimy na kratce.
Lukrujemy po wystudzeniu 😉

pierniczki4

*oczywiście mąki, proszek do pieczenia, przyprawa są produktami bezglutenowymi 😉

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *