Ryżowe bułeczki bezglutenowe ?>

Ryżowe bułeczki bezglutenowe

Dziś chciałam umieścić test gotowej bezglutenowej mieszanki chlebowej, która nie dawno wpadła w moje oko na półce sklepowej. Zaciekawiona od razu chciałam ją przetestować, z tej przyczyny na śniadanie powstały powyższe bułeczki bezglutenowe. Ciasto nie wymaga ręcznego wyrabiania, zawiera już w swoim składzie suszone drożdże, wystarczy więc dodatek mleka, wody i jajka do zakupionej gotowej mieszanki i już….mamy wszystkie składniki do stworzenia bułeczek 😉

Składniki:

  • 1 opakowanie (200g) mieszanki „chleb bezglutenowy ryżowy” z firmy Celiko
  • 100 ml wody przegotowanej
  • 60 ml mleka ryżowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 jajko

Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mieszankę.
Dodajemy ciepłe mleko, jajko oraz olej kokosowy. Wszystko mieszamy za pomocą miksujemy za pomocą miksera (na średnich obrotach).
Uzyskujemy gładkie, lekko ciągnące gęste ciasto.
Za pomocą łyżki nabieramy porcję ciasta i przekładamy na blaszkę wyłożonej papierem do pieczenia, formując w ten sposób bułeczki. Czynność powtarzamy „układając” bułeczki w większych odstępach. W ten sposób  uzyskujemy ok.6-8 bułek.
Bułeczki pozostawiamy na ok.30 minut do wyrośnięcia.
Wierz bułeczek przed pieczeniem można posmarować żółtkiem lub mlekiem.
Pieczemy w temperaturze 190 st.C przez ok. 30 minut. Lekko przestudzone, z ulubioną pastą lub domowym dżemem smakują najlepiej 😉

bułeczki3

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *