Bezglutenowe pizzerki z domową pastą z pomidorów i białej fasoli ?>

Bezglutenowe pizzerki z domową pastą z pomidorów i białej fasoli

Dziś przepis na mini pizzę, świetnie sprawdzi się jako przekąska lub danie główne 😉

Składniki (4 porcje):

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki bezglutenowej
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 opakowanie suszonych drożdży
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 0,5 szklanki letniej przegotowanej wody
  • 3-4 łyżki oleju z pestek winogron

Pasta pomidorowa:

  • 1 puszka pomidorów
  • 0.5 puszki białej fasoli
  • 1 ząbek czosnku
  • suszona bazylia, zioła prowansalskie
  • sól, pieprz ziołowy

Przygotowanie:
Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą kolejno dodajemy wodę i olej.
Całość zagniatamy. Odstawiamy ciasto na chwilę do wyrośnięcia i w tym czasie przygotowujemy pastę pomidorowo-fasolową.
Na patelni na oleju kokosowym podsmażamy czosnek, następnie dodajemy pomidory. Po ok. 5 minutach dodajemy białą fasolę, wszystko dusimy do momentu aż sos zgęstnieje.
Ciasto dzielimy na 4 części i lekko je rozwałkowujemy formując z nich okrągłe spody do pizzerek.
Smarujemy wierzch pastą pomidorowo-fasolową.
Tak przygotowane pizzerki wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w temp.190 st.C przez ok.20-30 minut do momentu aż brzegi pizzerek ładnie się zarumienią.
Upieczone, gorące pizzerki podajemy posypane rukolą albo świeżą bazylią lub oregano.

pzza33 pizza11

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *