Bezglutenowa pizza wegetariańska na spodzie z kalafiora ?>

Bezglutenowa pizza wegetariańska na spodzie z kalafiora

Patrząc za okno widać, że już nadeszła wiosna, przyroda budzi się do życia. Jak to się fajnie złożyło, że Smakowar też!:) Z tej okazji pierwszy wpis powinien być i szalony i oryginalny. Więcej nie trzeba wyjaśniać, dlatego powstał ten przepis…owoc moich bezglutenowych i bezmlecznych wariacji, co prawda być może trudno wyobrazić sobie pizzę bez sera i pszennego spodu, ale jednak nie jest to niemożliwe, poniży przepis skrywa bowiem same warzywa, cenna bomba witaminowa w sam raz…na wiosnę !

Składniki
Spód pizzy:
ok.200 g kalafiora
1 jajko
2-3 łyżki mąki kukurydzianej (bezglutenowej)
sól himalajska, pieprz czarny

Sos do posmarowania spodu pizzy:
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka suszonej bazylii
pieprz ziołowy,sól

Warzywne dodatki do pizzy:
2 średniej wielkości marchewki
1 średniej wielkości pietruszka
1 mała biała cebula
1 mniejsza papryka czerwona
1/3 cukinii (ilość plastrów zakrywająca wierzch pizzy, poukładane w sporych odstępach)

Przygotowanie:
Kalafior blendujemy na gładką masę i dodajemy pod koniec jajko oraz mąkę kukurydzianą.
Wykładamy tak powstałą masę na okrągłą blaszkę do pizzy wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia (lekko posmarowanego oliwą), uklepując łyżką, aby równomiernie rozłożyło się na blaszce.
Tak przygotowany spód podpiekamy przez ok.25-30 minut w temp.190 st.C. (aż spód lekko się zarumienieniu i nie będzie już klejący).
W tym czasie obieramy marchewkę i pietruszkę, ścieramy je na tarce na grubych oczkach. Paprykę i cebulę kroimy w grubszą kostkę.
Ząbek siekamy bardzo drobno i mieszamy z oliwą z oliwek, koncentratem pomidorowym oraz przyprawiamy do smaku suszoną bazylią, solą i pieprzem ziołowym.
Wyciągamy podpieczony spód, smarujemy przygotowanym sosem, posypujemy połową ilości startej marchewki oraz startą pietruszką, pokrojoną w kostkę cebulą i papryką, na koniec układając plastry cukinii i posypać wierzch startą marchewką. Pieczemy przez kolejne 30 minut. Podajemy na gorąco lub zimno z ulubionym sosem np. czosnkowym 😉

 

pizzaveg2pizzaveg

 

Comments are closed.