Bezglutenowa owsiana tarta z jabłkami ?>

Bezglutenowa owsiana tarta z jabłkami

Dzisiaj przepis na szybką owsianą tartę, w wydaniu śniadaniowym (można ją zabrać ze sobą do pracy), a także znakomicie sprawdzi się jako zdrowy deser do kawy lub herbaty, jak kto woli 😉

Składniki ( 4 porcje):

  • ok.200 g płatków owsianych bezglutenowych
  • 1 jabłko pokrojone w grubszą kostkę (nieobrane)
  • 1 szklanka mleka sojowego (lub innego roślinnego)
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka rodzynek sułtańskich
  • 1 łyżka suszonej żurawiny
  • 2 średniej wielkości jajka
  • 2 szczypty cynamonu

Przygotowanie:

Mleko zagotować.
Następnie wsypujemy do mleka płatki owsiane, pokrojone jabłko, cynamon i cukier.
Na końcu dodajemy jajka i wszystko mieszamy jeszcze raz.
Tak powstałą masę przekładamy na blaszkę do tarty i uklepujemy ją łyżką do równomiernego jej przykrycia. Pieczemy ok.20 minut w temperaturze 190 st.C, do momentu aż tarta będzie odchodzić od blaszki.
Po upieczeniu przestudzić, żeby wszystko ładnie się związało. Jemy na zimno, lub na ciepło 😉

tarta3

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *