Bardzo szybki smalec wegański ?>

Bardzo szybki smalec wegański

Dziś po mojemu, czyli moja wersja przepisu na szybki (bo bez potrzeby moczenia fasoli ) smalec (bo tak wygląda) wegański :-)

Składniki:

  • 1 puszka białej fasoli
  • 2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 mała cebula biała
  • 1 ząbek czosnku
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • suszony cząber, suszona kolendra
  • sól himalajska, pieprz ziołowy

Dodatek: kiszony ogórek (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Fasolę odcedzamy, przepłukujemy na siku pod bieżącą wodą.
Cebulę i czosnek drobno siekamy i przysmażamy na złoty kolor na odrobinie oleju rzepakowego.
Następnie wszystkie składniki (oprócz cebuli i czosnku) miksujemy za pomocą blendera  do uzyskania gładkiej pasty.
Po zmiksowaniu wszystkich składników dodajemy wcześniej przesmażoną cebulę i czosnek.
Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, a także suszoną kolendrą i cząbrem. Gotowe!
Podajemy z kromką pieczywa oczywiście bezglutenowego 😉

smalec2 smalec

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *