Babka piaskowa ?>

Babka piaskowa

Dziś wypiek należący do klasycznych- babka piaskowa. Jednak…w wydaniu bezglutenowym. Babka jest po prostu przepyszna! Prosta w wykonaniu, niepracochłonna, będzie smakować każdemu 😉

Składniki:

  • 2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • pół szklanki cukru trzcinowego
  • 4 duże jajka
  • 1 margaryna bezmleczna
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Margarynę rozpuszczamy. Odstawiamy do przestudzenia.
W tym czasie przesypujemy do miski mąkę, proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy.
W osobnej misce ubijamy jajka, porcjami dodając cukier do uzyskania gładkiej, puszystej masy.
Cały czas miksując dodajemy rozpuszczoną margarynę
Następnie dodajemy partiami zmieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę cały czas miksując.
Kiedy wszystko się połączy, ciasto przelewamy do formy na babkę lub „keksówki” wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy przez ok. 1 godzinę w temperaturze 190°C.
Przestudzoną babkę posypujemy cukrem pudrem.

baba22

 

 

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *